
Suunnitteilla........
Pentuopas
Pennun hoito-ohjeita
Onnea uuden perheenjäsenen johdosta! Ohjeet on tarkoitettu suuntaa antavaksi ja tueksi, ei ole tarkoitus, että niiden mukaan pitäisi ehdottomasti toimia. Jokainen saa valita itse, minkä neuvon ottaa omakseen, tai ottaako mitään. Toivon, että näistä olisi kuitenkin apua uuden perheenjäsenen tassutellessa taloon. Ja kannattaa ottaa yhteyttä kasvattajaan jos jokin asia askarruttaa.
Ruokinta
Suositeltavaa olisi, että pentu ruokittaisiin koko kasvuiän ajan vain korkealaatuisella täysravinnolla. Kasvattajan luona pennut on ruokittu Happy Dog-merkkisellä kuivamuonalla.
Kasvattajan luona pennut ovat saaneet 4-5 ateriaa päivässä, uuteen kotiin muutettuaan pennulle riittää neljä ateriaa päivässä ja 1-2 viikon kuluessa voidaan siirtyä kolmeen ruokintakertaan/pv. Huomioitavaa on, että aterioiden väli tulisi olla 4-5 tuntia. Kahteen ateriaan voi siirtyä pennun ollessa n. Puolivuotias.
Annostus
Ensimmäisinä päivinä pennulle n. viilikupillinen liotettua ruokaa + pari ruokalusikallista kermaviiliä tai loraus piimää 4 kertaa/pv. Seuraa pennun ruokailua. Jos pentu ei jaksa syödä kaikkea, annos on liian suuri ja jos pentu näyttää laihtuvan, lisää ruoan määrää. Tarkemmat ruokintamäärät näet pennun mukana tulevasta ruokintasuosituksesta ja penturuokapussin kyljestä.
Pentu ei enää 8 viikon jälkeen saisi olla lihava, vaan pentua ylhäältä katsottaessa sen seisoessa tulisi "vyötärön" erottua. Toisaalta taas pentu on liian laiha jos kylkiluut erottuvat heti nahan alla, eikä kylkiluiden välissä tunnu olevan "lihaa".
Pennun mukana tuleva ruoka sisältää kaikki sen tarvitsemat vitamiinit ja hivenaineet oikein tasapainotettuna. Lisäravinteiden (myös kalkki) antaminen voi olla haitallista !
Sisäsiistiksi oppiminen
Vie pentu ulos tarpeilleen aina
HETI kun se on syönyt,
HETI kun se on herännyt tai
HETI kun se lopettaa leikin.
Aluksi kannattaa varautua käyttämään pentua ulkona myös yöllä, jos sen jaksaa tehdä, pentu oppii sisäsiistiksi nopeasti. Yöllä siksi, että vaikka pentu nukkuisikin muuten, sen virtsarakko on vielä niin pieni, ettei se pysty pidättämään pitkiä aikoja. Vasta aikuinen koira voi pidättää 8-12 tuntia. Sisätiloissa kannattaa laittaa sanomalehtiä tai muuta pissa alustaa ainakin muutamaan paikkaan missä pentu oleilee ja pikkuhiljaa siirrellä niitä ovea kohti, kunnes ne ovat ulkona saakka. Pentua ei tule rangaista jos se tekee tarpeensa väärään paikkaan, vaan jätetään se huomiotta, rankaiseminen aiheuttaa vain sen, että pentu alkaa tehdä tarpeensa salaa/piilossa. Kun taas jätökset tulevat ulos, pentua kehutaan ja voi palkitakin antamalla vaikka pienen makupalan.
Terveydenhoito
Pennut on madotettu 2-, 4-, ja 6-viikon ikäisenä Canex-pastalla, sisäloishäätö tulisi antaa vielä 8, 10 ja 12-viikon ikäisenä joko Flubenolilla tai Axilurilla. Huom! Sisäloishäätö aina n. viikkoa ennen rokotuksia. Aikuisena tarpeen mukaan.
Myös perheen muiden koirien (tai kissojen) tulee saada sisäloishäätö yhtä aikaa pennun kanssa!
Rokotukset siis 12.viikon iässä, tehosterokotukset eläinlääkärin ohjeen mukaan.https://www.kennelliitto.fi/koiran-omistaminen/koiran-rokotukset
.
Korvat
Korvien puhdistamiseen riittää lämpimään veteen kostutettu pumpuli tai talouspaperi. Varsinkin kesällä pennuilla likaantuu korvalehtien sisäpuoli, kun kaikki hietikot kaivellaan ☺. Jos korviin tulee jatkuvasti tummaa töhnää, voi kyseessä olla sopimaton ruoka, tulehdus, tai korvapunkki. Apteekista on saatavana erilaisia korvien puhdistusaineita, niitä on kuitenkin turha hankkia tai käyttää jos korvien likaantuminen on normaalia.
Kynnet
Kynsien leikkaus kannattaa kiihkeimpänä kasvukautena tehdä jopa kerran viikossa. Kynnen päästä leikataan siihen kasvava kapea kärki pois. Myös tätä voi harjoitella leikisti vaikka joka päivä niin pentu tottuu, eikä siitä tule tahtojen taistelua. Kynsien leikkaaminen onnistuu parhaiten silloin kun pentu on väsynyt. Aluksi voi tehdä niin, että toinen pitää pentua sylissä ja syöttää sille vaikka juustonpalaa sormien välistä ja toinen sillä välin leikkaa kynnet. Kokemuksesta voin sanoa, että alkuvaiheessa toimenpide vaatii hieman akrobatiaa ☺. Älä arkaile leikata kynsiä. Jos sattuu vahinko ja kynnestä alkaa vuotaa verta, älä voivottele tai sääli pentua. Jatka leikkaamista kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kynsien leikkaamista ei myöskään lopeteta jos pentu pyristelee. Pyristelystä huolimatta leikataan ainakin vielä yksi kynsi ja odotetaan niin kauan, että pentu rauhoittuu. Vasta sitten toimenpide lopetetaan ja pentu palkitaan. Aikuiselta kynnet leikataan 2 viikon – 1kk:n välein.
Koiran kotiapteekki
Sisältää ainakin Betadinea haavojen puhdistukseen, sidetarpeita ja kyypakkauksen ampiaisenpiston varalta, sekä parafiiniöljyä siltä varalta, että pentu sattuu syömään jotain sopimatonta, tai sillä on ummetus. Ripulin hoitoon käy esim. Promax tai Teho-Bakt, mutta jos ripuli kestää voimakkaana pitempään kuin vuorokauden, kannattaa ottaa yhteys kasvattajaan/eläinlääkäriin. Koiran voi oksennuttaa vetyperoksidin avulla. Likaantuvien korvien hoitoon sopii Epi-Otic tai Malacetic Aural.
Pesu
Koira pestään tarvittaessa koirille tarkoitetulla shampoolla, jota voi hankkia eläinkaupoista, markettituotteita on syytä välttää, koska ne ovat yleensä liian voimakkaita. Ihmisten shampookin käy hätätapauksessa, mutta sen käyttö vain laimennettuna. Kylmänä vuodenaikana on varottava, ettei koira vilustu. Pesun jälkeen turkki on usein kostea vielä puolen vuorokauden kuluttuakin ja lisäksi pesu "hävittää" koiran turkista rasvan, jolloin turkin lämmöneristys ei toimi kunnolla. Usein pesua tarvitseva koira onkin viisainta totuttaa föönaamiseen. Pesu nopeuttaa karvan irtoamista ja helpottaa harjaamista.
Turvallisuus
Laita lattiaan mattoja tai alustoja joita on helppo pestä. Jos pentu joutuu liikkumaan paljon liukkaalla alustalla, sen raajat voivat revähtää tai pahimmassa tapauksessa toistuva raajojen sammakkoasentoon leviäminen voi aiheuttaa lonkka- tai kyynärnivelen nivelrikon.
Nosta sähköjohdot lattian rajasta tai peitä ne. Kun jätät pennun yksin kotiin, rajaa sen oleskelualue yhteen – kahteen huoneeseen tai aluksi pentuaitaukseen vahinkojen minimoimiseksi. Rimpuilevalla pennulla on yllättävästi voimaa, älä anna lasten nostaa pentua syliin ilman aikuisen valvontaa.
Autossa
Koiralle paras ja turvallisin matkustuspaikka on tarkoitusta varten tehty kuljetushäkki.
Kontaktit muihin koiriin
Rokotuksiin saakka kannattaa välttää yleisiä koirapaikkoja ja vieraita koiria joiden terveydestä tai rokotuksien voimassaolosta ei ole varmaa tietoa. Pentu tarvitsee positiivisia kontakteja omistajan turvallisessa läheisyydessä, mutta kannattaa järjestää niitä aluksi vaikka tuttavien koirien kanssa ja mielellään saman ikäisten
ja -kokoisten pentujen kanssa. Kun rokotukset ovat kunnossa voi mennä halutessaan mukaan paikallisen koiraharrastusyhdistyksen toimintaan, yleensä niissä on myös pennuille järjestettyjä tapaamisia.
Liikunta
On ruokinnan ohella pennun kehityksen A ja O. Pennun pitää saada liikkua omaan tahtiinsa, eikä sitä saa väsyttää liikunnalla, vaan pennun kasvaessa liikuntaa lisätään vähitellen. Isomman koiran kanssa juokseminen ja telmiminen on hauskaa, mutta ei sallittua! Pentu juoksee ja riehuu yli jaksamisen rajojen, lihakset väsyvät, eivätkä ne enää suojaa niveliä ja nikamia. Perheen muiden koirien kanssa leikkiminen pitää tapahtua valvotusti sisätiloissa, näin vältytään suuremmilta onnettomuuksilta. Pitkiä juoksu- tai pyörälenkkejä kannattaa tehdä vasta vuoden ikäisen koiran kanssa, siihen saakka pentu voi metsässä juosta vapaana, muutoin kävelylinjalla….
Kasvattajan luona pennut ovat tottuneet jo jonkin verran ulkoiluun, ja niin kuin kunnon koirat ainakin pitävät siitä! Talvisaikaan on kuitenkin syytä rajoittaa ulkona oleilua siihen saakka, että pennun karvapeite on täydellinen. Pikkupennullahan on vielä mahanalus paljas ja kylmässä istuskelu tai makailu aiheuttaa helposti virtsatieinfektion.
Koulutus
Jokainen koira tarvitsee ainakin peruskoulutuksen voidakseen elää ihmisen kanssa. Ja jokainen koiranomistaja tekee sen omalla tavallaan. Muutama perusasia on kuitenkin hyvä muistaa. Kun kysymyksessä on pieni pentu, opetus tapahtuu leikin ja positiivisen vahvistamisen avulla. Eli kun pentu tekee jotain oikein, se palkitaan silityksin, kehuin, makupalalla…Eikä harjoittelu saa kestää muutamaa minuuttia kauemmin. Kovin isoja ja monimutkaisia asioita ei kannata vaatia alussa, mutta esimerkiksi "istu", "tänne", "odota" kannattaa opetella jo varhain. Mitä varhemmin pentu jonkin asian oppii, myös virheen ☺, sitä sujuvammin se sitä toistaa koko ikänsä.
Jokaisella pennulla on hyviä ja huonoja ominaisuuksia joita voimme vahvistaa tietoisesti tai tiedostamatta.
Ole pennulle oikeudenmukainen laumanjohtaja, sillä jokainen pentu tarvitsee lauman jossa sen ei tarvitse tehdä ratkaisuja koirana ihmisten maailmassa. Laumanjohtajuus ei kuitenkaan tarkoita, että sinä määräät tai komennat. Tehtäväsi on ohjata koiraa niin, että tekemällään suorituksella se tulee palkituksi ja koira nauttii tekemisestä.
KOIRA ON KOIRA, EIKÄ SE IKINÄ OPI LUKEMAAN JÄRJESTYSSÄÄNTÖJÄ!
Totuta pentu sen terveyden kannalta tärkeisiin toimenpiteisiin tekemättä niistä suurta ohjelmanumeroa; kynsien leikkaus, korvien puhdistus, harjaus, pesu jne. ÄLÄ ANNA PENNUN VALITA saako niitä tehdä vai ei. Kun joku homma on aloitettu, se tehdään loppuun saakka. Muista ensin tutustuttaa pentu välineisiin ja aloita totuttelu jo pienenä pentuna pienin askelin.
Pentu oppii hyväksymään toimenpiteitä palkinnon ja esimerkkisi avulla. Näytä pennulle omalla käyttäytymiselläsi miten toivot sen käyttäytyvän eri tilanteissa.
Esim. kohtaamistilanteet toisten koirien ja ihmisten kanssa. ÄLÄ anna pennun räksyttää, sillä se vahvistaa pennun epävarmaa käyttäytymistä. Pentu räksyttää sen vuoksi, että se on epävarma, eikä tiedä miten tilanteessa käyttäydytään. Ole laumanjohtaja, ole esimerkki, hiljennä räksytys, kehu ja jatka matkaa.
Päätä Sinä, mennäänkö lenkillä haistelemaan vieraita tai tuttuja ihmisiä tai koiria. Jos annat pennun tehdä päätökset jo nyt, on aika varmaa, että se tekee päätökset myös silloin kun et haluaisi sen tekevän niitä.
Samoin käy jos et opeta jo heti pennusta kuinka hihnassa kuljetaan, se on paljon vaikeampaa tilanteessa jossa pentu menee kuin kyntöruuna kieli vyön alla.
ANNA AIKAASI PENNULLE. Pentu kasvaa ja kehittyy hurjaa vauhtia. Jos sinulla ei ole aikaa pennun kasvattamiseen, kontaktin luomiseen, yhteiseen tekemiseen, joudut myöhemmin tekemään sen eteen paljon enemmän työtä. pentuaika on todella lyhyt aika. Pentua kasvattavat myös tahtomattasi perheen muut koirat tai perheenjäsenet niin hyvässä kuin pahassakin.
LEIKI PENNUN KANSSA PALJON! Jos pentu ei totu pentuaikana leikkimään kanssasi, taistelemaan rätistä tai patukasta, voi olla niin, että et ehkä enää myöhemmin saa pentua kiinnostumaan leikistä. Leikki on tärkeä palkitsemisväline koulutuksessa.
Pennun saa varmasti kiinnostumaan saalisleikistä, jossa rättiä, patukkaa tai sukkaa tms. vedetään pennun edessä maassa POISPÄIN koirasta, ei päin. "Saalista" ei työnnetä koiralle suuhun, vaan koiran on saalistettava se kiinni.
Saalisvietti on kyllääntyvä vietti ja sen voi myös tukahduttaa koiralta. Näin käy jos leikit ovat liian pitkiä. Saalisleikki parhaimmillaan on lyhyt ja riehakas ja sen päätyttyä koira jää vielä "kiehumistilaan".
Ota huomioon hampaiden vaihtuminen, silloin saalisleikit ovat pennulle epämiellyttäviä kipeiden ikenien vuoksi.
Ole pennulle kiinnostava, käytä eri äänensävyjä eri tilanteisiin tai käskyihin liittyen.
Aloita pennun ehdollistaminen ruokakupilla, makupaloilla ja leikillä tekemiseen heti pennun tultua taloon. Pentu tekee ja oppii kaiken tarjoamasi hyödykkeen (ruoka, leikki) voimalla, ei siksi, että sinä haluat sen tekevän jotakin.
Kun aloitat koulutuksen, mene koulutuskentälle silloin kun siellä ei ole muita häiriötekijöitä. Ei tarvita kuin pieni tehokas tuokio jolloin keskityt touhuamaan pennun kanssa esim. "istu", makupala ja leikki. Pari toistoa ja kotiin. Pennulle jää mielikuva, tuo oli paikka jossa tehtiin yhdessä jotain kivaa. Jos koulutus aloitetaan kentällä jossa on paljon muita koiria ja ihmisiä, kontaktin saaminen pentuun on mahdotonta. Koulutuksessa koira EI saa leikkiä toisten koirien kanssa. Ensin työ ja sitten huvi. Treenin jälkeen onkin kiva vähän rauhoittua ja sitten mennä koirakaverin kanssa vaikka lähimetsään kirmaamaan ☺.
Kasvuiässä pennun vireystila vaihtelee suuresti. Välillä ollaan aktiivisia, välillä nukutaan vähän enemmän. Matolääkitys, rokotus, pelkkä kasvaminen voivat aiheuttaa pennussa väsymystä. Anna pennulle rauhallinen paikka, jossa se tietää olevansa turvassa, ja jonne se voi vetäytyä silloin kun haluaa olla rauhassa.
Pidä pentu kytkettynä liikkuessasi yleisillä paikoilla.
Näpäytä ja nuolaise, niin emokin tekee!
Kun haluat kieltää pentua jostakin, otat niskasta kiinni, vähän nipistät ja puistelet, sekä sanot tiukasti "EI". Pentu voi ylireagoida (teatteri on menettänyt monta hyvää näyttelijää) ja kiljuu kun kuin kurkkua leikattaisi. Irrotat otteesi ja omatuntosi tai puolisosi soimaa sinua, jos nyt annat periksi, hetken kuluttua ja vielä vuoden päästäkin, koira tekee juuri sitä, mistä yritit sitä kieltää. Teatteriesityksellään pentu on onnistunut jallittamaan sinua täysin ja on jo muutamassa viikossa turtunut täysin jatkuviin "ei sitä", "ei tätä" nimensä yhteydessä, ja luulee nimensä olevankin "eilissu" tai "eilassu". Toistuva kielto, ilman pakotetta ja vaatimista on menettänyt merkityksensä. Koira ei enää edes kiinnitä huomiota puheeseesi…"tuuliko huulia heiluttaa…"
Siis: Kielto, näpäytys, ja palkkio, aina tässä järjestyksessä ja kun käsky on annettu, periksi ei anneta vaikka koira olisi kuinka sinnikäs pyrkimyksissään!
Pentu puree
Pennun mieleisintä leikkiä on purra omistajansa kintut pikkureikiä täyteen. Tätä saa tehdä määrättyyn rajaan asti, jokainen määrittää itse, missä kivunsietoraja ylittyy. Muista, että et ole pennun lelu, vaan sillä on niitä omiakin, eli vaihda kintun pureminen rättileikkiin.
Kun pentu puree, kiellä, näpäytä ja vedä rättiä, lelua tms. lattiaa pitkin pennusta poispäin niin, että pentu kiinnostuu leikistä, se saa palkkion tottelemisestaan ja jättää jalkasi rauhaan.
Mitä pentu saa tehdä ja mitä ei
Kuten jo aiemmin kirjoitin, meistä tulee helposti kieltokoneita pennulle. Välillä tuntuu, että pentu ei saa tehdä mitään. Onko seuraava tilanne tuttu? Haluamme pennusta sisäsiistin mahdollisimman nopeasti. Pennun rakko ei ole vielä kehittynyt ja lirejä tulee tuon tuostakin. Mieti mitä pennun silmin tapahtuu kun se kyykistyy. Kaksijalkainen hahmo syöksyy pentua kohti kovan mekkalan kanssa. Pentu säikähtää, jähmettyy tai pakenee. Eikä se takuulla ymmärrä, miksi sille niin normaali toiminto aiheuttaa moisen melun. Pentu voi suhtautua tämän jälkeen omistajiinsa varsin pidättyväksi, eikä se johdu siitä, että pentu tuntisi syyllisyyttä, vaan siitä, että se ei ymmärrä ihmisen käytöstä.
Mieti mistä on järkevää kieltää, ja mistä ei. Milloin kielto tehoaa ja milloin ei. Älä vaadi pennulta mahdottomia, anna sen myös elää. Pennun pitää olla aktiivinen, reipas ja vähän riiviökin. Kun pennussa on virtaa, se on helppo kanavoida oikeanlaiseen tekemiseen. Jos pentu on passiivinen, laiska eikä se osaa leikkiä, sille ei saa virtaa edes töpselillä.
Pennun asema laumassa
Kasvuympäristöllä on suuri merkitys pennun henkiseen kehitykseen. Jos laumaan kuuluu useita koiria, joutuuko pentu vanhemman alistamaksi, vai saako pentu terrorisoida muita. Onko lenkillä, harrastuksissa aina kaikki koirat mukana? Pennun pitää oppia olemaan myös yksin Sinun kanssasi. Pennullahan on ne tuhat tuntosarvea koko ajan seuraamassa mitä laumatoverit tekevät. Silloin pentu ei ehdoitta kiinnitä huomiotaan Sinuun, eikä suhteenne muodostu sille elinehdoksi, vaan se leimaantuu, luonnollisesti, koiralaumaan helpommin. Jos joku lauman jäsenistä on esim. hyvin epävarma yksilö, se voi helposti " tartuttaa" sen myös pentuun.. Siis, sopivassa suhteessa yhteiseloa koko lauman kanssa, mutta muista myös pennun kanssa ne kahdestaan vietettävät hetket, jolloin elinikäinen suhde rakentuu.
*Toivottavasti olet yhtä tyytyväinen pentuun sen ollessa vuoden ikäinen, kuin olet sen hankkiessasi.
Ole pennulle esimerkki. Älä vaadi sellaista mitä se ei vielä osaa. Opeta, koska pentu ei opi ilman apuasi. Ota pentu mukaan arkeen ja juhlaan aina kun se on mahdollista. Opeta arkitottelevaisuus ja hyvät tavat. Silloin yhteisistä reissuista harrastuksen, lenkkeilyn tms. parissa tulee hyviä hetkiä molemmille. Kun pentu riehuu, järjestä sille aivovoimistelua, se väsyttää pennun tehokkaammin kuin mikään lenkkeily. Piilottele esineitä ja opeta pentu etsimään niitä.
Lenkkeile vaihdellen paikkoja, uusita hajuista pentu saa aivojumppaa.
Jos syystä tai toisesta kemianne ei toimi
Anna koiralle mahdollisuus etsimällä sille uusi koti. Älä rankaise koiraa pitämällä sitä laumassanne vähemmän toivottuna yksilönä. Avioerokoiratkin ovat nykyisin aika yleisiä. Perheen hajottua koirasta riidellään, tai sitten sitä ei halua kumpikaan.. Usein kuulee, että koirasta luovutaan, kun joutuu eron vuoksi muuttamaan pienempään asuntoon. En ole vielä koskaan kuullut koiran vaativan tiettyjä neliöitä. Koira sopeutuu muutoksiin elämässä jos sen parhaaksi toimitaan.
MUISTA, ETTÄ ON KYSE KOIRASTA. ÄLÄ INHIMILLISTÄ KOIRAA IHMISEN TASOLLE, TAI KUVITTELE, ETTÄ KOIRA AJATTELEE KUIN IHMINEN. OPPIMISEN KAUTTA KOIRA VAIKUTTAA JA TOKI ONKIN HYVIN VIISAS JA KIINTYNYT, RAKASTAA OMIANSA EHDOITTA.
PENNUN KASVATTAMINEN JA KOULUTTAMINEN EI VAADI YLIOPISTOTUTKINTOA, VAAN HIUKAN MAALAISJÄRKEÄ. ÄLÄ TEE YKSINKERTAISISTA ASIOISTA LIIAN MONIMUTKAISIA.
Harrastat tai et, suosittelen kuitenkin liittymistä oman rotusi rotujärjestön ja alaosastojen jäseneksi. Jäsenyydet ovat edullisia, jäsenetuina saat runsaasti rotukohtaista infoa, oman lehden ja yhteyskanavat somessa muihin rotua harrastaviin seuroihin ja koirakoihin.
Koiranomistajana sinun kuuluu vähintään olla jäsen Suomen Kennelliitossa https://www.kennelliitto.fi/ Jäsenyydellä saat mm. käyttöösi Omakoira-sovelluksen, jossa kätevästi kulkevat koiran viralliset rekisteröinti ja rokotustiedot aina mukana.
Sekä rotusi mukaisesti alla olevista:
Welsh Corgi Cardigan ->virallinen rotuyhdistys Suomessa on Suomen Welsh Corgi Seura ry. Suosittelen lämpimästi kaikkia corginomistajia liittymään vähintään kennelliiton jäseneksi sekä corgiseuran jäseneksi.
Sanni Kemppainen Korpitytön Kennel
Korventie 54
90470 Varjakka
0451805414
